Menu

Cart

Content

NOVI AUTORI ZA HRV STRIP

СНПЧ А7 Рязань, обзоры принтеров и МФУ

Frano Petruša ima klasičniji strip crtež, Ivana Pipal bajkovit, a Sonja Gašperov - vukove. Početkom godine objavili su izvrsne albume koji daju naslutiti kako se u nas formira nova stripaška scena.

Svako malo u hrvatskom se stripu pojavi značajna autorska generacija. Od prvih tabli Andrije Maurovića preko doajena iz vremena Zagrebačke škole animiranog filma pa Novog kvadrata do generacije okupljene oko pokojnog Edvina Biukovića koja se dala u “umjetničko gastarbajterstvo” i sada crta za velike, mahom američke izdavačke kuće.

Rupa u kontinuitetu

Upravo njihov inozemni uspjeh ostavio je određenu rupu na domaćoj strip-sceni jer su rijetko nalazili vremena da se kod kuće posvete autorskom radu. Zato veseli što je početkom 2014. objavljeno je nekoliko izvrsnih albuma mladih autora koji daju naslutiti da se u Hrvatskoj polako formira jedna nova, stilski iznimno raznolika stripaška scena.
U Splitu, primjerice, crta izvrsna Sonja Gašperov, najpoznatija po crnohumornom serijalu “Vučine”, zbog čijih je antropomorfnih likova ponekad nazivaju “hrvatskim Trondheimom”.

– Ne znam ni sama kako je nastao svijet Vučina, valjda iz potrebe da pronađem neku za početak jednostavnu stilizaciju kako bih brže pronašla stil kojim bih pričala priče. Kako vrijeme prolazi, kompleksnije ih crtam i, tko zna, možda jednog dana izađu iz vučjih odijela. Zasad još imam dosta planova s njima – kaže Sonja koja upravo priprema izložbu, a nedavno joj je u nakladi 2x2 objavljen strip “Vučine: Urlak”.

Isti izdavač objavio je i izvrsnu “Priču o teti Mandi”, album mlade Ivane Pipal.

– Dugo sam imala starinsku portretnu fotografiju neke , a nisam znala tko je ta osoba. Tad sam saznala da je to teta Manda za koju prije nikad nisam čula. Uz pitanje identiteta kojim sam se u procesu bavila, motivirala me i autentičnost takvih starih priča naših baka i djedova koje nestaju – kaže nam Ivana čiji stripovi graniče s čistom ilustracijom, a bavi se i uličnom umjetnošću, animacijom i videom.
Njeni radovi sanjivi su i začudni, a sama kaže kako su joj najdraži oni u kojima je uspjela “očudniti” nešto normalno, svakodnevno.

Francuski uspjeh

Za razliku od nje, konvencionalnim strip-crtežom svoje priče pripovijeda Frano Petruša koji je na sceni prisutan već nekoliko godina, a nedavno se sa svojim radovima objavljenima u nas probio na zahtjevno francusko tržište autorskog stripa.

– Ne znam koji mi je đavo trebalo to autorstvo. Istovremeno pisati i crtati, čak i da nemam troje djece, oduzimalo bi dosta vremena i energije. Pravila su u Francuskoj jasna, strip se mora prodavati da bih mogao dobivati poslove.  Moj “Papak” pokrio je uloženo, bio je proglašen stripom mjeseca te sam dobio priliku za novi projekt.

"Mostarske želje" koje je objavio Dargaud dobile su vrlo dobre kritike te sam trenutačno u razradi trećeg projekta na kojem bih radio – kaže nam Petruša koji kaže da je u Hrvatskoj dobiti honorar danas teže nego ikad, ali da u rijetkim trenucima kad se ne razmišlja o novcu nastaju najbolji autorski stripovi. Mnogo očekuje od mladog Maksima Šimića koji se tek treba pokazati kao autor.

Strip knjižara Babilon

Matije Gupca 27

31 400 Đakovo, Hrvatska


Telefon: 031/813-131

Mobitel: 098/776-766

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak:
od 10 do 13 sati i
od 17 do 21 sat

Subota:

od 17 do 21 sat

Kako do nas:
Google mapa

Plaćanje i dostava

payway-admv-hr

Minimalna web narudžba je 50 kn + poštarina, a iznad 500 kn poštarina je besplatna.

Babilon klub

Babilon klub nagrađuje stalne kupce prigodnim popustma... Iskoristi priliku, postani VIP kupac...