Menu

Cart

Content

GIPI GOSTOVAO U TRSTU

СНПЧ А7 Рязань, обзоры принтеров и МФУ
U organizaciji Maurizia Komara u Trstu je 22. veljače gostovao Gianni Pacinotti poznatiji pod pseudonimom Gipi. Kod nas su mu objavljena dva dijela, Bilješke za ratnu priču (Fibra i Komiko) i S. (Fibra) a u Trstu je govorio o uspjehu njegovog novog albuma Unastoria koji je bio prvi strip ikad nominiran za najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega.

Unastoria je prvi strip koji je napravio nakon pet godina pauze i imao je malo drukčiji proces nastajanja. Uobičajeni način rada mu je da strip počne crtati čisto intuitivno da bi nakon dvadesetak stranica stao da vidi kamo priča ide i da odluči kamo želi da priča završi pa makar mu za to trebalo i nekoliko mjeseci. Kod ovog stripa nije želio stati sve zbog straha da ga nikad više neće nastaviti, tako da je strip crtao u kontinuitetu godinu dana. Kad ga je završio bio je prilično razočaran i nezadovoljan s konačnim rezultatom, mislio je da ga nitko neće razumjeti. Pravu vrijednost toga što je napravio je shvatio tek iz feedbacka čitatelja i iz pitanja na raznim susretima u sklopu predstavljanja ovog stripa. Osim crtanja, kao prva ljubav, vremenom je zavolio i pisanja i to toliko da ponekad bi želio samo pisati (a već je i imao nekoliko ponuda velikih talijanskih izdavača). Ipak ne može se puno odvojiti od stripa, obožava ga kao medij s kojim se može najbolje izraziti. S druge strane nije netko tko prati strip kulturu, niti tko se želi smatrati dio bilo kojeg „kluba“. Na komentare da bi da je dobio nagradu Strega značilo puno za priznavanje stripa u Italiji kao nečeg ozbiljnog odgovorio je da ga boli k…c za strip, stripu ne treba priznanje, ne treba da ga shvate ozbiljno, stripu trebaju autori s mudima koje će raditi dobre stripove.

O ostalim radovima kaže da je svoj prvi veći strip Bilješke za ratnu priču napravio na Igortov nagovor za koji je dobio nagradu na festivalu Romics 2005. godine. Ova se nagrada često zaboravlja jer već sljedeće godine osvaja za taj isti strip glavnu nagradu na festivalu u Angoulêmeu i nagradu Goscinny. Nakon kojih mu naglo raste popularnost i u Italiji. Zbog tih nagrada je na zahtjev Joann Sfar napravio strip Questa è la stanza izravno za francusko tržište. Jedna od zanimljivih izjava je bila da sa svakim novim stripom koji radi želi poništiti i kontrirati prethodni. Tako da nakon dosta ozbiljnih stripova nacrtao je jedan komičniji LMVDM (La mia vita disegnata male / Moj loše nacrtan život). Povod tome je bio i to što se on, koji se inače smatra veseljakom i zajebantom s uvijek nekom spačkom na pameti, kad god je radio stripove našao da se jako uozbiljio i smračio. Ljutilo ga je to što kad radi nešto što voli mora biti ono što nije. Inače njegove prijatelje iz djetinjstva uglavnom boli briga za njegov rad ali su taj strip barem prolistali. Čisto zato jer se i oni javljaju u njemu. Kao kontrapunkt tom komičnom stripu je ovaj Unastoria koji je opet ozbiljan. Jedno vrijeme je radio i satirične ilustracije za ljevičarski magazin Internazionale ali mu je dosadilo. Radovi su mu bili iznimno popularni jer su se čitatelji mogli lako ogledati u likovima i situacijama. Prekinuo je s time kad je shvatio da je to njegova vizija pakla i da najprije želi čitatelja potaknuti na razmišljanje i da otkrije nešto novo a ne da bude uljuljkan u sigurnost vlastitog razmišljanja. Što se tiče tehnike rada, za potrebe ovog stripa Unastoria koristio je akvarele (vidljivo i u videu) ali i kadrove samo s tušom. U radu se zna koristiti i kompjutorom tako da je ovdje pomoć njega obrubljivao kadrove te tu ti tamo povećao kontrast u scenama s svjetlima grada i sličnim. Ovaj put je i sve balončiće s tekstom ubacio naknado. Ne bježi od kompjutera kao pomoć pri radu na stripu ali je u glavi uvijek na sljedećem kadru, sljedećoj stranici, svo to uljepšavanja uzima mu previše vremena. Jedino što ne voli je raditi sve digitalno, odbojna mu je misao da se sve greške mogu popraviti. Sljedeći strip (zapravo dva) radi kompletnog u oldschool tehnici. Budući da ima iskustva i s radom na filmu upitali su ga što mu kod stripova predstavlja soundtrack. Odgovorio je da soundtrack djelom zamjenjuje postavkom i rasporedom i brojem kadrova na stranici. Pohvalio je Fibrino izdanja Bilježaka za ratnu priču. Svidjela mu se oprema a bogme i nijansa otiska. Čak sam mu i pročitao prijevod strofe s početka stripa.

Autor: Deers by stripovi.com

Video sadržaj

Strip knjižara Babilon

Matije Gupca 27

31 400 Đakovo, Hrvatska


Telefon: 031/813-131

Mobitel: 098/776-766

Email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - petak:
od 10 do 13 sati i
od 17 do 21 sat

Subota:

od 17 do 21 sat

Kako do nas:
Google mapa

Plaćanje i dostava

payway-admv-hr

Minimalna web narudžba je 50 kn + poštarina, a iznad 500 kn poštarina je besplatna.

Babilon klub

Babilon klub nagrađuje stalne kupce prigodnim popustma... Iskoristi priliku, postani VIP kupac...