SPIROU & FANTASIO, KNJIGA 24: TEMBO TABU

Nakon “Glukoze za Boženu”, “Trule opatije” i “Tora Torape” koje je potpisao Jean-Claude Fournier, “Tembo Tabu” donosi nam povratak velikog Andréa Franquina i njegovoga obožavanog Marsupilamija! Što se autorskog dijela tiče, maestru Franquinu na ovom djelu pridružili su se Jean Roba (crtež) i Greg (scenarij), a osim naslovne priče na 30 stranica, u njemu vas očekuje i urnebesna pustolovina (na 6 stranica) Blaženka Lovine, poznatog lovca na rijetke životinje (naslov joj je “Kavez”) te 8 kratkih geg-priča od jedne table na kojima će se pojaviti brojni naši stari poznanici..

Kratki podsjetnika da je Soirou strip autora Roberta Veltera, poznatijeg po pseudonimima Rob-Vel ili Buzz. Prvi se put pojavio daleke 1938. godine, ali će se u radu na njemu izmijeniti neka od najpoznatijih imena iz svijeta stripa. To je omogućila i činjenica da je Velter prava na svoju kreaciju prodao svome izdavaču – Dupuisu.

Prvi ga preuzima Joseph Gillian – Jijé, u burnim godinama drugog svjetskog rata, a nakon kratkog perioda u kojem je Veltera u radu na stripu zamjenjivala supruga. Iako je i Jijé ime određene specifične težine, ipak će se dogoditi da njegov nasljednik bude netko još i značajniji – André Franquin. Svaki od spomenutih autora ipak je ostavio svoju ostavštinu. Tako je Jijé uveo lik Fantasija, a Franquin Marsupilamija. Franquin osim toga mijenja koncepciju, modificiravši serijal od kratkog geg stripa (ili kratkih priča) u duge cjelovite epizode, uvodeći pritom mnogobrojne sporedne likove, poput Zorgluba, koji se u redovitim intervalima pojavljuju u ovim pustolovinama.