MARVEL COMICS 1000

Netko neupućen na prvi pogled kad baci ležeran pogled na naslovnicu mogao bi reći koji je ovaj Marvelov serijal da je mogao doći do broja 1000!? Bio bi u pravu da posumnja jer takav naravno ne postoji, no simbolično ima itekakve veze sa značajnom 80-godišnjom obljetnicom.

Marvel Comics #1000

Mogli bismo reći da ovo jeste svojevrsni simbolični tisućiti broj (sigurno su ih izdali na tisuće) ako računamo i jako nategnuto zaokružimo od prvog prvcatog serijala kojeg je izdala izdavačka kuća Marvel comics, odnosno onomad Timely Comics, i čiji je prvi broj izašao davne 1939. godine, i to 31. kolovoza.

Povodom 80 godina Marvela urednici su naručili od scenarista Ala Ewinga (Immortal Hulk) specifičan uradak u obliku antologije povezanih jednostraničnih priča koje će poput slagalice poslužiti čitateljima priču i misteriju, ali i služiti kao podsjetnik na sve ono što su čitatelji voljeli kod Marvela prošlih osamdeset godina. Naslovnicu je radio jedan i jedinstveni strip umjetnik Alex Ross, općenito poznat po svojim ilustracijama masovki. Marvel je napravio i popratni video isječak koji možete pogledati na youtubeu

Simboličnim brojem 1000 obilježio se 80-godišnji jubilej, no možda vas zanima kako i gdje je sve to počelo, pa uz službenu povijest u daljnjem tekstu možete naći ukratko i povijest samog izdanja. Na Marvelovim stranicama možete također pronaći hrpu zanimljivih činjenica iz Marvelove povijesti, pa čak i pročitati sam prvi broj Marvel Comicsa (uz naknadu od 10$ mjesečno).

Davne 1939. godine, koje stripoznalci svrstavaju u Zlatno doba stripa (razdoblje od 1930. do 1940.), Martin Goodman, izdavač šund časopisa uključuje se u brzorastuće polje stripova. Otkupljuje sadržaj od proizvođača stripova „Funnies, Inc.“ za svoj strip časopis i naziva ga Marvel Comics. Izlazio je u Timely Publications, odvojenoj diviziji njegove izdavačke kuće šund časopisa Timely.

Marvel Comics #1, 1939.

Sadržavao je petoricu očaravajućih junaka od kojih neke sigurno prepoznajete i koji su i dandanas opstali. Superjunaka androida Ljudsku Baklju (Human Torch) Carla Burgosa, kostimiranog detektiva Angela Paula Gustavsona, Namora odnosno Podmorničara (Submarinera) Billa Everetta, kostimiranog kaubojskog junaka Maskiranog Jahača (Masked Raider) te Ka-Zara Velikog, gospodara džungle, Bena Thompsona. Broj je sadržavao i ostale manje stripove te proznu priču. Naslovnicu je oslikao veteran šundovske znanstvene fantastike Frank R. Paul.

Izdanje Marvel Comics već u drugom broju mijenja ime u Marvel Mystery Comics, da bi u 92. broju, 1949. godine postala Marvel Tales sve do svog posljednjeg 159. broja 1957. godine. Naravno, Goodman paralelno lansira više časopisa.

Nakon što prvi broj proda u ukupno 800.000 primjeraka Goodman odmah počinje dovoditi autore koji su stajali iza Funnies, Inc. Recimo crtača i scenarista Joea Simona (Kapetan Amerika) i njegovog autorskog partnera crtača Jacka Kirbyja (uz Stana Leeja kreirao niz junaka poput Hulka, Fantastične Četvorke, X-Mena), dvojicu autora koji su godinama kasnije držali Marvel. Šezdesetih godina prošlog stoljeća se pridružuje i Marvel legenda Stan Lee, ali to je već druga priča. Nakon toga Goodman osniva Timely Comics, da bi 1960-tih postao Marvel Comics, ime pod kojim je poznat i danas. To je bio začetak jedne velike pustolovine koja osamdeset godina kasnije živi, diše i širi se kroz sve medije. Tko danas nakon 80 godina nije čuo za Kapetana Ameriku, Iron Mana, Hulka, X-mene, Wolverina ili Deadpoola? Siguran sam da ne postoji nijedno dijete, mladić ili starac koji nije čuo ni vidio barem jednog od ovih junaka…

Svi autori u #1000

Izvor: www.stripovi.com